Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΛΑΘΟΣ : ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΟΓΟΣ



Ο μακροπερίοδος λόγος

Δημιουργεί πολλά νοηματικά προβλήματα , αφού δεν μπορεί πάντα να ελεγχθεί ούτε συντακτικά ούτε εκφραστικά . Επιπλέον , λόγω της πληθώρας των μετοχικών ή δευτερευουσών προτάσεων .  τελικά υποβαθμίζεται η αξία των επιχειρημάτων .

Μπορείτε να εντοπίσετε την αδυναμία που εμφανίζεται στην παρακάτω παράγραφο ;

  • Αποτέλεσμα της ανάπτυξης των συγκοινωνιακών μέσων είναι και η μείωση των αποστάσεων που συντέλεσε στην άμεση επικοινωνία των ανθρώπων που οδηγεί στην πλήρη γνώση της παγκόσμιας κατάστασης άρα και τη δυνατότητα επέμβασης στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα με σκοπό την προσπάθεια επίλυσης των διάφορων προβλημάτων επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη συμβίωση των ανθρώπων και των λαών .
  • Αφετέρου , η ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτέλεσε το κλειδί της απαλλαγής του ανθρώπου από τη βασανιστική επιρροή που ασκούσαν οι φυσικές δυνάμεις πάνω του , συμβάλλοντας στη διευθέτηση και κατεύθυνση των νερών των ποταμών και καταλήγοντας στην εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας , η οποία ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος έθεσε στην υπηρεσία του στοιχεία που ο ρόλος τους ήταν αναντικατάστατος , ώστε να πετύχει αναβάθμιση της ποιότητάς της .
  • Τέλος θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέρουμε τη μόρφωση και την καλλιέργεια γιατί μ’ αυτές επιτυγχάνεται η εύρυνση των γνωστικών οριζόντων του ανθρώπου με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις αποκτώντας συναισθηματική ωριμότητα ,που σημαίνει ότι το άτομο έχει το σθένος να ελέγχει τα πάθη του και να είναι κατάμεστος από αγωνιστικότητα και δραστηριοποίηση όπου με αυτά τα δύο επιτυγχάνει να νιώσει ευτυχής και έτοιμος να επιλύσει σε κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί .

Τα Λάθη : Η συσσώρευση μετοχικών και δευτερευουσών προτάσεων οδηγεί σε ποικίλα εκφραστικά λάθη , ενώ ο λόγος ασφυκτιά στα στενά πλαίσια της περιόδου .

Τρόπος αποκατάστασης του κειμένου

1ο  βήμα : Μετατρέπουμε σε κύριες προτάσεις τις δευτερεύουσες και τις μετοχικές .
2ο  βήμα : Προσέχουμε ιδιαίτερα τη σύνδεση των νέων περιόδων ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στα συμφραζόμενα .
3ο  βήμα : Μπορούμε να χρησιμοποιούμε την άνω τελεία .

  • Αποτέλεσμα της ανάπτυξης των συγκοινωνιακών μέσων είναι και η μείωση των   αποστάσεων . Αυτό επέφερε την άμεση επικοινωνία των ανθρώπων και οδήγησε στην πλήρη γνώση της παγκόσμιας κατάστασης . Δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα επέμβασης στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα με σκοπό την προσπάθεια επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων . Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη συμβίωση των ανθρώπων και των λαών .
  • Αφετέρου , η ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτέλεσε το κλειδί της απαλλαγής του ανθρώπου από τη βασανιστική επιρροή που ασκούσαν οι φυσικές δυνάμεις πάνω του . Τούτο συνέβαλε στον έλεγχο των φυσικών δυνάμεων , όπως έγινε για παράδειγμα με τα νερά των ποταμών ή την εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας . Μέσω της τεχνολογίας ο άνθρωπος έθεσε στην υπηρεσία του φυσικές δυνάμεις που ως τώρα δεν μπορούσε να ελέγξει . Έτσι πέτυχε αναβάθμιση στην ποιότητα της ζωής του .
  • Τέλος , θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε ως τρόπο αντιμετώπισης τη μόρφωση και την καλλιέργεια · μ’ αυτές επιτυγχάνεται η εύρυνση των γνωστικών οριζόντων του  ανθρώπου , με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις . Αποκτά λοιπόν συναισθηματική ωριμότητα , που σημαίνει ότι έχει το σθένος να ελέγχει τα πάθη του και να διαπνέεται από αγωνιστικότητα και να δραστηριοποιείται . Με αυτά τα δύο επιτυγχάνει να νιώσει ευτυχής και έτοιμος να επιλύσει κάθε πρόβλημα που τον   απασχολεί .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.