Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΛΑΘΟΣ : ΧΡΗΣΗ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΠΡΟΣΩΠΟΥ



Το α΄ και β΄ πρόσωπο είναι ακατάλληλο στο αποδεικτικό δοκίμιο

Το α΄ και β΄ πρόσωπο χρησιμοποιείται στη φιλική επιστολή ή στο ημερολόγιο . Ωστόσο δεν αρμόζει στο ύφος ενός αποδεικτικού δοκιμίου .

Μπορείτε να εντοπίσετε την αδυναμία που εμφανίζεται στις παρακάτω παραγράφους ;

·         Όταν εσύ έχεις ρατσιστικές αντιλήψεις και μισείς τους αλλοδαπούς , γίνεσαι και εγκληματίας , ή , το λιγότερο , ανατρέπεις την κοινωνική συνοχή .  
·         Νομίζουμε όλοι μας πως όσο περισσότερα υλικά αγαθά καταναλώνουμε , αποκτούμε ευμάρεια στη ζωή μας , δηλαδή άνεση , πολυτέλεια και οτιδήποτε χαρακτηρίζει το σημερινό πολιτισμένο άνθρωπο . Όμως , δεν αρκούμαστε σε αυτά , αλλά με κάθε μέσο και κάθε τρόπο , προσπαθούμε να αποκτήσουμε και άλλα , όσο μπορούμε περισσότερα . 

Τα Λάθη : Η χρήση του α΄ και β΄ προσώπου δημιουργεί μία οικειότητα ανεπίτρεπτη για το αποδεικτικό δοκίμιο . Κυρίως η χρήση του β΄ προσώπου είναι τελείως λανθασμένη , ενώ η χρήση του α΄ πληθυντικού πρέπει να γίνεται πολύ μετρημένα , αν δεν μπορεί να   αποφευχθεί .

Τρόπος αποκατάστασης του κειμένου

1ο  βήμα : Κάνουμε χρήση τριτοπρόσωπης γραφής .
2ο  βήμα : Χρησιμοποιούμε την αφηρημένη έννοια που προέρχεται από το ρήμα και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα από τα ρήματα των τεσσάρων κατηγοριών .

·         Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και το μίσος εναντίον των αλλοδαπών οδηγούν σε πράξεις εγκληματικές ή , το λιγότερο , στην ανατροπή της κοινωνικής συνοχής .
·         Υπάρχει η πεποίθηση πως όσο περισσότερα υλικά αγαθά καταναλώνει κανείς , αποκτά ευμάρεια στη ζωή του , δηλαδή άνεση , πολυτέλεια κι οτιδήποτε χαρακτηρίζει το σημερινό πολιτισμένο άνθρωπο . Όμως , δεν θεωρείται αρκετό αυτό , αλλά με κάθε μέσο και κάθε τρόπο , καταβάλλεται προσπάθεια απόκτησης και άλλων , όσο το δυνατόν περισσότερων .  

Παρατήρηση : Το γ΄ ενικό και γ΄ πληθυντικό πρόσωπο είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα για το δοκιμιακό λόγο . Με αυτά επιτυγχάνονται η αναγκαία γενίκευση , η απαραίτητα αποστασιοποίηση και η αντικειμενικότητα του λόγου ο οποίος επιδιώκει να πείσει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.