Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ





ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Αρνητικές συνέπειες

  • Καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος , διατάραξη οικολογικής ισορροπίας εξαιτίας , εκτός των άλλων , της τεχνοκρατικής αντίληψης στην εφαρμογή των επιτευγμάτων του σύγχρονου πολιτισμού με συνέπειες τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και την αρνητική επίδραση στην ψυχοσωματική υγεία ( έξαρση ψυχονευρωτικών διαταραχών, άγχος κ λ .π.).
  • Η αλματώδης ανάπτυξη του τεχνικού πολιτισμού δίνει τη δυνατότητα τελειοποίησης των πολεμικών εξοπλισμών για τη δημιουργία μέσων μαζικής καταστροφής που απειλούν την ανθρωπότητα με ολοκληρωτικό αφανισμό                 ( κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου ) και επιτείνουν τα αισθήματα ανασφάλειας , αβεβαιότητας για το μέλλον.
  • Ο μηχανοποιημένος και κατακερματισμένος χαρακτήρας της εργασίας ( αυτοματισμός, εξειδiκευση κ. λ π.) οδηγεί στην αποξένωση του δημιουργού από τα δημιουργήματα ,  την απώλεια της χαράς από την προσωπική δημιουργία ( αλλοτρίωση ) σrην τυποποίηση, την πλήξη, την ανία και συχνά στην πνευματική μονομέρεια..
  • Δημιουργούνται κίνδυνοι για τη δημοκρατία , όταν τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα (κυρίως τα ΜΜΕ , οι επιστημονικές τεχνικές επηρεασμού της κοινής γνώμης κ.λ.π.) υπηρετούν συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες. Τότε, ως όργανα αποπροσανατολισμού , χαλιναγώγησης του πολίτη τον καθιστούν ενεργούμενο τους.
  • Το πνεύμα υλικού ευδαιμονισμού και η συνακόλουθη υπερκατανάλωση οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στη συμβολή της τεχνολογίας στη μαζική παραγωγή , την ποικιλία , ελκυστικότητα, προβολή των αγαθών και στη νοοτροπία της άνεσης και της ευκολίας που καλλιεργούν τα τεχνικά μέσα.
  • Οι υλιστικές προτεραιότητες του μονοδιάστατου ανθρώπου οδηγούν στην αδιαφορία για πνευματική καλλιέργεια , στην απομάκρυνση από υψηλές αξίες , ιδανικά , στην αποστασιοποίηση από συλλογικές δραστηριότητες , στο άγχος, την υπερένταση.
  • Η κυριαρχία του υπέρμετρου ορθολογισμού και του ωμού πρακτικισμού του σύγχρονου πολιτισμού οδηγούν στην απώλεια της θέλησης για ενδοσκόπηση , εσωτερική ζωή και στην αδιαφορία για τη δημιουργία ηθικά και πνευματικά ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων
  • Η ανάπτυξη των βιομηχανιών στις πόλεις είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αστυφιλικού ρεύματος για τη μετοίκηση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες ( υποβάθμιση ποιότητας ζωής , αδυναμία επικοινωνίας και διαμόρφωσης υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, πολύμορφη αλλοτρίωση του ατόμου, άγχος κ.λπ ).


Προϋποθέσεις για την ορθή χρήση της τεχνολογίας

  • « Η τεχνολογία δεν είναι υπεύθυνη για τα κακώς κείμενα της ανθρωπότητας . Η τεχνολογία δεν είναι παρά ένα όργανο , ένα μέσο που παρέχει στον άνθρωπο δύναμη : δύναμη όμως και για το καλό και για το κακό . Το πρόβλημα δε βρίσκεται στην τεχνολογία , ούτε στη δύναμη και τον πλούτο που απελευθερώνει · βρίσκεται στη σοφία του ανθρώπου να κάνει ορθή χρήση » Ε. Κουλουμπής
  • Αξιοποίηση τεχνολογίας για ικανοποίηση κοινωνικών προτεραιοτήτων
  • Επανιεράχρηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων του ανθρώπου
  • Στόχος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων οφείλει να είναι η δημιουργία επιστημόνων με ανθρωπιστικές αρχές και όχι στυγνών επαγγελματιών ( σφαιρική μόρφωση , άμυνα στη μονομέρεια της εξειδίκευσης ) , ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα σχολεία , συστηματικότερη επαφή των μαθητών με την τέχνη , την   παράδοση , τον αθλητισμό > εξασφάλιση ενός καλύτερου πνευματικού υπόβαθρου ώστε να παρακολουθούν την τεχνολογία χωρίς να γίνονται προοδόπληκτοι , συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στο άνθρωπο
  • Οι δάσκαλοι μπορούν και οφείλουν να επηρεάσουν σημαντικά προς την συνειδητοποίηση της ευθύνης του επιστήμονα , προσανατολίζοντας τους εκκολαπτόμενους επιστήμονες προς τον ανθρωπισμό , την ελευθερία , την παιδεία ώστε να διέπονται από υψηλές αξίες και να μην υποδουλώνονται στη μηχανή .
  • Ο επιστήμονας οφείλει να ενδιαφερθεί για μια τεχνολογία με ανθρώπινο πρόσωπο , ώστε να μην μετατρέπει την επιστήμη σε αυτοσκοπό , ή να μην εξυπηρετεί οικονομικοπολιτικές σκοπιμότητες
  • Ο καθένας οφείλει να υιοθετήσει το μέτρο , να δείξει κοινωνική συνείδηση και πολιτική ευθύνη ώστε να αποφύγει τη μηχανοποίηση και την τυποποίηση της ζωής , αφού θα έχει ενδιαφέροντα κοινωνικά και πνευματικά
  • Η επαφή με τη φύση και η γόνιμη εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου θα βοηθήσουν τον πολίτη να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες ,. δημιουργικές διεξόδους από το άγχος της καθημερινότητας και να μη θεωρεί την τεχνολογική ανάπτυξη αυτοσκοπό
  • Οι πνευματικοί άνθρωποι με το κύρος που διαθέτουν , οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία κοινωνία που θα έχει την τεχνολογία όχι σαν θεό αλλά σαν εργαλείο και βοήθημα μιας άνετης ζωής . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.