Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ


Ορισμός  

Ο όρος είναι συνώνυμος με τη βία στα γήπεδα . Συγκεκριμένα , ο όρος χούλιγκαν σκιαγραφεί το νεαρό ταραξία που προβαίνει σε ενέργειες βίας και βανδαλισμούς σε δημόσιους χώρους , ιδιαίτερα σε αθλητικούς χώρους .

Αίτια

v Κρίση φορέων αγωγής. Τα άτομα δε λαμβάνουν εγκαίρως ανθρωπιστική παιδεία, δηλαδή σφαιρική μόρφωση , για να αμύνονται σε τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές.
v Αρνητικά πρότυπα από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τις αθλητικές εφημερίδες , που ενισχύουν το φανατισμό και την εmθετικότητα.
v Αναξιοκρατικά φαινόμενα , ανεργία , ανεπαρκής κοινωνική πρόνοια και πολιτική , σκάνδαλα ηγετών , αποκαρδιώνουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους , οδηγώντας τους στην αντίδραση και τις αντικοινωνικές εκδηλώσεις .
v Αστικοποίηση , κρίση σχέσεων , απεγνωσμένη αναζήτηση επικοινωνίας στην « ομάδα » , εύκολη λοιπόν η μαζοποίηση και η οχλοποίηση.
v Κυριαρχία υλιστικού - καταναλωτικού πνεύματος , θεοποίηση του χρήματος , επικράτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων . Οι χούλιγκανς αντιδρούν σε μια τέτοια κοινωνία .
v Κρίση αξιών - κατάρρευση προτύπων, ηθική χαλάρωση.
v Οι χούλιγκανς , καταπιεσμένοι κοινωνικά , αντιδρούν μ' αυτά τα φαινόμενα και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές προσπαθώντας να δείξουν την υποκειμενική τους ετερότητα
v  Το ποδόσφαιρο εννοεί τη μαζοποίηση , μετατρέπεται το ίδιο σε θρησκεία και οδηγεί σε φανατισμό και αντικοινωνικές εκδηλώσεις τους δέκτες .
v Αν το αθλητικό πνεύμα και το δίκαιο παιχνίδι αποτελούν χαρακτηριστικά ενός κόσμου κοινωνικής δικαιοσύνης , ο χουλιγκανισμός οφείλεται στον εκβαρβαρισμό της ίδιας της κοινωνίας και καταμαρτυρά την κρίση που αυτή διέρχεται.
v Άνθρωποι με ατομικά αδιέξοδα συνενώνονται σε « μικρές κοινωνίες » και τελικά διαμορφώνουν και συναπαρτίζουν ένα αντι - σύστημα, το οποίο μέσω του χουλιγκανισμού αντιδρά στο σύστημα. Έτσι , διάφορες περιθωριοποιημένες ομάδες επιδιώκουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους .
v Στο γήπεδο οι φίλαθλοι - οπαδοί προσέρχονται κατά παρέες. Εκφράζονται με γνωστά ιδιώματα , τραγουδούν και ζητωκραυγάζουν μαζί . Παρατηρείται έτσι όλη αυτή η ομαδοποίηση της μάζας σε όχλο με αντικοινωνική συμπεριφορά . Γεννιέται εύκολα λοιπόν και πάλι ο χουλιγκανισμός.
v Ο τοπικισμός είναι επίσης ένα αίτιο του φαινομένου .
v Η διεθνοποίηση και η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου διεύρυνε το σχίσμα ανάμεσα στην ομάδα και το κοινό της . Η ομάδα έχει ξένες βεντέτες και πατρονάρεται από πλούσιους μεγαλοεπιχειρηματίες , ενώ το κοινό το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φωνάζει στις εξέδρες.
v Οι αντίπαλοι οπαδοί , οι εχθρικοί ιθύνοντες , οι « κακώς πρέπει »  θεατές , οι αστυνομικοί , οι πληρωμένοι διαιτητές , οι κοινωνικές αδικίες , η ηθική κατάπτωση , το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί συνιστούν αιτιολόγηση τον χουλιγκανισμού
.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Οι αυστηρές ποινές και οι συλλήψεις κάποιων χούλιγκαν κάθε Κυριακή στα γήπεδα δεν εξαλείφουν το πρόβλημα του χουλιγκανισμού . Αντίθετα, το διογκώνουν αφού η βία φέρνει βία . Γιατί σ' αυτή την περίπτωση χτυπάμε μόνο τη συμπτωματολογία τον φαινομένου και όχι τη ρίζα του προβλήματος , το οποίο έχει βαθύτατα κοινωνικές αιτίες που εξωθούν σε τέτοιου είδους κοινωνικές αντιδράσεις και αντικοινωνικές συμπεριφορές . Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του απαιτείται καταπολέμηση των αιτιών που το προκαλούν . Χρειάζεται λοιπόν :
v Κατάλληλη παιδεία από νωρίς ώστε οι φίλαθλοι  να συμπεριφέρονται με κοινωνική συνείδηση και ευθύνη.
v Η οικογένεια και το σχολείο οφείλουν να μεταλαμπαδεύσουν εγκαίρως μέσω του διαλόγου τις κατάλληλες αξίες στα παιδιά ώστε να σέβονται τους άλλους , τις περιουσίες τους κλπ . Αν προσφερθεί ανθρωπιστική παιδεία, δηλαδή σφαιρική μόρφωση και πολύπλευρη καλλιέργεια , αν από νωρίς οι νέοι αποκτήσουν ενδιαφέροντα , θα διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους σε πιο υγιείς τρόπους έκφρασης και όχι στα γήπεδα μέσω του χουλιγκανισμού.
v Τα ΜΜΕ οφείλουν να προβάλλουν υγιή πρότυπα , να πάψουν να φανατίζουν και να παθιάζουν τους φιλάθλους μετατρέποντάς τους σε τυφλούς οπαδούς , προκειμένου για παράδειγμα να αυξηθούν οι πωλήσεις των εισιτηρίων - να ενισχύουν το διάλογο για διάφορα ζωτικά θέματα ώστε να εκτονώνεται η κρίση και τα ζητήματα να διευθετούνται μέσα από ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες.
v Η πολιτεία έχει ιερό χρέος να προσφέρει ευκαιρίες έκφρασης σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους - καταπολέμηση ανεργίας , καλές συνθήκες εργασίας , έμφαση στην κοινωνική πολιτική ( ασφάλιση, περίθαλψη, ενίσχυση Κράτους Πρόνοιας ) ώστε ο πολίτης να βλέπει έμπρακτα το ενδιαφέρον της πολιτείας και με τη σειρά του να συμπεριφέρεται με σεβασμό και ήθος στους άλλους , την περιουσία τους κλπ.
v Συστηματική προσπάθεια για. καταπολέμηση αναξιοκρατίας και γραφειοκρατίας ώστε οι πολίτες να νιώσουν ανακούφιση - ζήλος για μια δημοκρατία πιο υγιή που προβαίνει σε κοινωφελή έργα και έργα υποδομής σεβόμενη τον πολίτη > πολίτες ικανοποιημένοι, θα αποτρέπονται από αντικοινωνικές εκδηλώσεις.

v Δημιουργία ατόμων μορφωμένων - ευαισθητοποιημένων πολιτών αφυπνισμένων, που δεν περιθωριοποιούνται αλλά επιχειρούν μέσα από τις ίδιες τις κοινωνικές διεργασίες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να βελτιώσουν την κοινωνία και τη λειτουργία των θεσμών της . Να συμπεριφέρονται με σεβασμό και στον ίδιο το αθλητικό ιδεώδες , χωρίς ν' αμαυρώνουν τη φήμη του και δίχως να εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητα κάποιων αθλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.