Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο ρόλος των νέων στη διαμόρφωση της Ευρώπης

Για να τελεσφορήσει το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης που θα διαπνέεται από πολιτιστικό πλουραλισμό , αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι νέοι να μαθαίνουν ξένες γλώσσες . Πράγματι , η εκμάθηση ξένων γλωσσών συντελεί στη γνωριμία μας με τον πολιτισμό μιας χώρας , αφού η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα σύνολο λέξεων αλλά και αντανάκλαση της ιστορικής πορείας και της ιδιοσυγκρασίας ενός λαού . Έτσι , οι νέοι θα κατανοήσουν τη διαφορετικότητα των εταίρων τους , θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού τους και θα αναγνωρίσουν το κάθε κράτος ως αυθύπαρκτη οντότητα που δικαιωματικά έχει κερδίσει το σεβασμό μας .Ταυτόχρονα , με την εκμάθηση ξένων γλωσσών προστατεύονται οι γλώσσες περιορισμένης εμβέλειας από τον αφανισμό τους . Τελικά η διαφύλαξη της μητρικής γλώσσας κάθε λαού , η δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού και η εδραίωση ενός κλίματος επικοινωνίας που επιτυγχάνονται μέσω της εκμάθησης ξένων γλωσσών από τους νέους , ευνοεί τη στενότερη συνεργασία και το συγχρωτισμό των λαών .
Η επίτευξη της προσέγγισης , της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας των λαών διασφαλίζεται με την οργάνωση προγραμμάτων πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των νέων . Πράγματι , οι νέοι μπορούν να συμβιώσουν με τους συνομηλίκους τους , γιατί η δίψα για γνώση , η έμφυτη τάση τους να ερευνούν και να ανακαλύπτουν νέα πράγματα είναι πιο ισχυρή από την τάση αναδίπλωσης και απομόνωσης που διαπνέει τους πρεσβύτερους . Έτσι , μέσω της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας των νέων καθίσταται εφικτή η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού . Οι νέοι διαπιστώνουν ότι οι διαφορές των πολιτισμών δεν δρουν αποτρεπτικά στη σύναψη αληθινών και ισχυρών συνεκτικών δεσμών . Προγράμματα λοιπόν ανταλλαγών αλλά και ερευνών που συντονίζονται από ευρωπαϊκούς φορείς και επιτάσσουν τη συνεργασία αλλοεθνών μαθητών είναι αναγκαία για να μάθουν οι πολίτες της Ευρώπης να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν .
Εξάλλου οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση των λαών της Ευρώπης , εάν επιχειρήσουν να εξετάσουν την ιστορία απαλλαγμένοι από εθνοκεντρικές εμμονές και τάσεις εξιδανίκευσης της πραγματικότητας . Αναμφίβολα οι νέοι ως άτομα ειλικρινή και αδιάφθορα , που δεν έχουν ακόμα υποταχθεί στον εσωστρεφή εθνικισμό , μπορούν να αποκτήσουν μια ρεαλιστική εικόνα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις κοινές καταβολές τους . Έτσι θα συνειδητοποιήσουν πως κάθε λαός είναι φορέας πολιτισμού , είναι υποκείμενο της πολιτισμικής εξέλιξης , πομπός και δέκτης πολιτιστικών εμπειριών και στοιχείων , αφού δεν υφίσταται ένας αυτάρκης και «καθαρός» πολιτισμός. Συνειδητοποιώντας , λοιπόν , την ανάγκη αλληλεπίδρασης για την πρόοδο και την αποφυγή της αποτελμάτωσης και κατανοώντας τον ενεργό ρόλο που κάθε λαός διαδραματίζει , οι νέοι μπορούν να διαδώσουν τις ιδέες αυτές στους μεγαλύτερους , πείθοντάς τους για την ισοτιμία και την ισοβαρή συμμετοχή των ευρωπαϊκών λαών στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας .
Επίσης οι νέοι μπορούν να μεταδώσουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης μέσα από τη μουσική τους και γενικότερα μέσα από την τέχνη . Μηνύματα με ειρηνικό ή ανθρωπιστικό περιεχόμενο μεταδίδονται σαφώς ευκολότερα μέσα από τις όμορφες μελωδίες της μουσικής , τα έντονα χρώματα της ζωγραφικής , τα πολύσημα κείμενα της λογοτεχνίας και το μαγικό κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου . Είναι γεγονός ότι η τέχνη ευαισθητοποιεί την ψυχή , δίνει φτερά στη φαντασία , καθιστώντας τους ανθρώπους πιο δεκτικούς σε νέες ιδέες . Η τέχνη , άλλωστε , μέσω των κοινών συγκινήσεων που προκαλεί , φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά τον έναν στον άλλο , οδηγώντας τους να βρουν αυτά που τους ενώνουν και όχι μόνο αυτά που τους χωρίζουν .
Επιπροσθέτως , η πολιτική κινητοποίηση των νέων της Ευρώπης σε κοινωνικά και οικολογικά κινήματα , καθώς και η συμμετοχή σε πανευρωπαϊκούς νεολαιίστικους θεσμούς , όπως τον Ευρωκοινοβούλιο των νέων , μπορούν να συμβάλλουν δυναμικότερα στην πραγματοποίηση του οράματος για μια Ευρώπη των λαών . Η ενασχόλησή τους με θέματα κοινού ενδιαφέροντος ή πιο συγκεκριμένα η συμμετοχή τους σε πολιτικές συζητήσεις , η άσκηση κριτικής στους πολιτικούς και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς . Οι νέοι είναι αυτοί που με τις τολμηρές προτάσεις τους και την ανιδιοτέλειά τους μπορούν να βγάλουν την Ευρώπη από το ξέφρενο κυνήγι της παραγωγικότητας και του ολέθριου κοινωνικά οικονομικού ανταγωνισμού και να χτίσουν μια Ευρώπη της κοινωνικής πρόνοιας , της δικαιοσύνης και συναδέλφωσης , μια Ευρώπη με ανθρωπιστικές αρχές .

Παράλληλα για να εδραιωθεί κλίμα φιλίας , αποτελεί αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί πνεύμα αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας , δηλαδή καθίσταται αναγκαία η συνεχής επικοινωνία και αλληλεπίδραση των ατόμων , η ανταλλαγή απόψεων και η διάδοση των ιδεών τους . Φυσικά , οι νέοι μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους και να διαδώσουν τις ιδέες τους μέσω του Διαδικτύου . Συγκεκριμένα , το Διαδίκτυο αφενός ευνοεί την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και απόψεων μεταξύ των νέων διαφορετικών λαών και αφετέρου διευκολύνει την παρουσίαση των απόψεων τους αναφορικά με την Ευρωπαϊκή  Ένωση και την επικράτηση πνεύματος αγαστής συνεργασίας μεταξύ των λαών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.