ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ορισμός
- Η δημιουργία κοινής αγοράς , που ξεκίνησε το 1957 με 6 αρχικά κράτη – μέλη , και η προοδευτική προσέγγιση και ανάπτυξη οικονομικοκοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής και ισορροπίας με στόχο την οργάνωση και λειτουργία των ευρωπαϊκών κρατών ως ενιαίας οικονομικής , πολιτικής και πολιτισμικής οντότητας . Με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1994 η ΕΟΚ μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση με 16 κράτη – μέλη ενώ επίκειται περαιτέρω διεύρυνσή της με την προσχώρηση κρατών της Ανατολικής Ευρώπης .
Αίτια σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Η σταθερά υποδεέστερη θέση της Δυτικής Ευρώπης απέναντι στα άλλα δύο ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα , τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία .
- Οι μεγάλες κρίσεις της διεθνούς οικονομίας , οι οποίες εξαναγκάζουν τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στην αναζήτηση συντονισμένης πολιτικής σε νομισματικά , εμπορικά ζητήματα .
- Η παγκοσμιοποίηση των σύγχρονων προβλημάτων , της φτώχειας , της ανεργίας , της εγκληματικότητας , της καταστροφής του περιβάλλοντος κα. , απαιτεί τη στενότερη συνεργασία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους .
Οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομικός Τομέας
- Τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης αποτελούν χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία στηρίζουν οικονομικά τις αναπτυξιακές πολιτικές σε έργα υποδομής και τις νέες επενδύσεις . Εξίσου σημαντική είναι και η βοήθεια – επιδότηση για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης νέων επιχειρηματιών .
- Παροχή δυνατότητας εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές > αύξηση της κατανάλωσης και της παραγωγής > οικονομική ανάπτυξη των εταιρειών , νέες θέσεις εργασίας , βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων λόγω του ανταγωνισμού
- Εισαγωγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας > εφαρμογή νέων μορφών παραγωγής , καλλιέργειας , επιχειρηματικής δράσης > καλύτερες συνθήκες εργασίας
- Διασφάλιση της ισχύς του νομίσματος > φραγμός στις υποτιμήσεις και τις επιπτώσεις στην ευάλωτη δραχμή από τις διεθνείς κρίσεις
- Αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος
Κοινωνικός Τομέας
- Συνεργασία για την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας , όπως τα ναρκωτικά , η τρομοκρατία με τη συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών , την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας .
- Εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός της αστικής νομοθεσίας σύμφωνα με τα πρότυπα των εξελιγμένων ευρωπαϊκών κρατών ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα του πολίτη
- Η λειτουργία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που έχουν τη δυνατότητα επιβολής ποινών καταπολεμά τις αυθαιρεσίες και τις αδικίες που υφίσταται ο πολίτης από το κράτος του .
Πολιτικός Τομέας
- Θέτοντας ως κριτήριο ένταξης τον εκδημοκρατισμό και τον ομαλό πολιτικό βίο , η Ε.Ε. ωθεί / εξαναγκάζει τα κράτη μέλη , άρα και την Ελλάδα , στη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και στην προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών , καταπολεμώντας κάθε αυταρχισμό και απολυτότητα ή προσπάθεια περιστολής των ελευθεριών .
Πολιτιστικός Τομέας
- Μέσω νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων , ανταλλαγών και σπουδών σε χώρες της Ευρώπης εισέρχονται στη χώρα μας νέα πρότυπα διδασκαλίας , προσανατολισμού των σπουδών . Επίσης , εισάγεται τεχνογνωσία που αξιοποιείται στις πανεπιστημιακές σχολές , ενώ δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης των Ελλήνων σε χώρες τεχνολογικά προηγμένες .
- Διακινούνται οι τέχνες , τα γράμματα και οι επιστήμες που αποκτούν πλέον ευρωπαϊκό χαρακτήρα , Ενισχύονται οι πολιτισμικές ανταλλαγές στα πλαίσια ενός πολιτισμικού συγκρητισμού και εδραιώνεται η ευρωπαϊκή κουλτούρα .
Εθνικός Τομέας
- Η χώρα μας αποκτά συμμάχους σε κάθε περίπτωση που θα αναγκαστεί να διεξάγει αμυντικό πόλεμο .
- Αποκτά κύρος και ως μέλος της Ευρώπης παίζει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια , ενώ ισχυροποιείται το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της .
- Εμπεδώνεται κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των λαών και έτσι αποφεύγονται οι επεκτατικές βλέψεις και οι εθνικοί ανταγωνισμοί .
Η προσφορά της Ελλάδας στην Ευρώπη
Στην εξωτερική πολιτική / διπλωματικές σχέσεις
- Η Ελλάδα , λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των φιλικών της σχέσεων , μπορεί να εκπροσωπήσει την Ευρώπη στα Βαλκάνια προωθώντας τις σχέσεις της μ’ αυτά και λειτουργώντας ως κοινοτικός πρεσβευτής στις διάφορες κρίσεις .
- Ως η μόνη ορθόδοξη χώρα ( εξαιρουμένης της Κύπρου ) μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος και σημείο προσέγγισης με τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης .
- Οι καλές σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με τους αραβικούς πληθυσμούς ( π.χ. Παλαιστινίους ) την βοηθούν να αναλαμβάνει διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες για τη στενότερη επικοινωνία και συνεργασία των λαών αυτών με την Ε.Ε. Η θέση της , ακόμη , της επιτρέπει να είναι κομβικό σημείο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση , την Ευρώπη και την Ασία , ως το νοτιότερο σύνορο της Ένωσης .
Στην οικονομία
- Η Ελλάδα διαθέτει εκτεταμένο και ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο , τομέας στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προβληματική .
- Η γεωπολιτική της θέση την καθιστά κομβικό σημείο εμπορίου και διακίνησης αγαθών μεταξύ τριών ηπείρων . Ιδιαίτερα η χώρα μας μπορεί να συνδράμει στις εμπορικές σχέσεις της Ένωσης με τις μέλλουσες υπερδυνάμεις , την Κίνα και την Ινδία , εκμεταλλευόμενη τη ναυτιλιακή της δύναμη και συνδέοντας τις χώρες της Ευρώπης με την Τουρκία , τη Μέση και Άπω Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική .
Στην πολιτική οργάνωση
- Η Ελλάδα , μήτρα της δημοκρατίας , μπορεί να συντελέσει στην αναμόρφωση της δημοκρατίας και στην προσαρμογή της στις συνθήκες της εποχής , μεταδίδοντας το πρότυπο του ενεργού πολίτη .
- Στον πολιτισμό
- Ο ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού . Η ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ένωση θα συμβάλει στον εξανθρωπισμό του τεχνοκρατικού πολιτισμού της Ευρώπης , υποδεικνύοντας το μέτρο και εξασφαλίζοντας την ισορροπία .
- Καμία από τις υπόλοιπες χώρες δεν διαθέτει μια τόσο μακραίωνη ιστορία που να έχει « σφραγίσει » την πορεία τη Ευρώπης μέσα στους αιώνες . Η Ελλάδα θα ενισχύσει τη σύνδεση των ευρωπαϊκών χωρών με το παρελθόν , επανασυνδέοντάς τες με τις ρίζες τους και εφοδιάζοντάς τες με διδάγματα για το σχεδιασμό του μέλλοντος .
- Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πρώτα από όλα ανθρωποκεντρικός . Γι’ αυτό η Ελλάδα μπορεί να υποδείξει στην Ευρώπη ένα άλλο αξιακό σύστημα απ’ αυτό που μέχρι σήμερα έχει υιοθετήσει και το οποίο τοποθετεί στην υψηλότερη βαθμίδα των αξιών τον άνθρωπο . Έτσι , στόχος δεν θα είναι μόνο η υλική ευημερία και η οικονομική ενοποίηση , αλλά κυρίως η οργάνωση της οικονομίας γύρω από τον άνθρωπο και η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής .
Οι κίνδυνοι που απορρέουν για την Ελλάδα από την ενοποίησή της Ευρώπης
Στην οικονομία
- Οξύς ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών προϊόντων , ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών πολυεθνικών με τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις > κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων , απώλεια θέσεων εργασίας > καθήλωση της βιομηχανικής ανάπτυξης , μονόπλευρη εξάρτηση από τον τουρισμό > δημιουργία Ευρώπης δύο ταχυτήτων , πλούσιων και φτωχών συγγενών
- Υιοθέτηση και εφαρμογή οικονομικών μέτρων που δεν προσαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητα και στις οικονομικές δυνατότητες του λαού μας ( αύξηση της φορολογίας , άνοδος των τιμών χωρίς αντίστοιχη αύξηση μισθών )
Στον πολιτικό χώρο / λήψη αποφάσεων
- Υπερσυγκεντρωτισμός της εξουσίας από τους ισχυρούς της Ευρώπης με κέντρο λήψης αποφάσεων τις Βρυξέλες , το Λονδίνο ή το Βερολίνο > αδυναμία των αδύναμων κρατών να παρέμβουν και να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής > απώλεια της αυτοδιάθεσης , τυφλή υποταγή στις βουλές των ισχυρών , απώλεια της εθνικής κυριαρχίας
- Υπερίσχυση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος έναντι του εθνικού > αναίρεση της δημοκρατίας > αφαίρεση της δυνατότητας διαχείρισης και αντιμετώπισης των εθνικών ζητημάτων > υποβάθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου
Στον πολιτισμό
- Αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας , ισοπέδωση της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας , κατακρεούργηση της ελληνικής γλώσσας , απόρριψη της παράδοσης στο όραμα του ευρωπαϊσμού , δημιουργία ενός ομοιόμορφου ευρωπαϊκού πολιτισμού στον οποίο θα κυριαρχεί ο αγγλοσαξωνικός τρόπος ζωής , διαμόρφωση μιας απρόσωπης και μαζικής ευρωπαϊκής υποκουλτούρας
Στην κοινωνία
- Παθητική αποδοχή των ευρωπαϊκών προτύπων λόγω διαφόρων συμπλεγμάτων κατωτερότητας που χαρακτηρίζουν το Νεοέλληνα > υιοθέτηση του ωφελιμισμού , της τυποποίησης και μηχανοποίησης > κίνδυνος απώλειας του αυθορμητισμού , θεοποίηση του χρήματος , περιθωριοποίηση των ανθρωπιστικών αξιών
Τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της ένωσης με την Ευρώπη
Στην οικονομία
- Απαιτείται ένα εθνικό μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας με προστασία των εθνικών μας προϊόντων , βελτίωση της ποιότητάς τους και προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων , αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού ( εγχώριου και ομογενειακού ) . Συνολικά , απαιτείται οικονομική ενδυνάμωση για τη διασφάλιση μιας ισχυρής θέσης στην ευρωπαϊκή κοινότητα .
Στην πολιτική
- Ισχυροποίηση των πολιτικών θεσμών , εξυγίανση του δημοκρατικού βίου , ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα πλαίσια της Ευρώπης , τόνωση της συμμετοχικότητας στη λήψη των αποφάσεων ( π.χ. δημοψηφίσματα ) , αποβολή συμπλεγμάτων κατωτερότητας , εκμετάλλευση της γεωπολιτικής μας θέσης .
Στην εξωτερική πολιτική
- Χάραξη μιας ενιαίας υπερκομματικής συναινετικής πολιτικής για την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων , χρήση όλων των μέσων στα όργανα λήψης αποφάσεων , αποφασιστικότητα και παρρησία κατά του ηγεμονισμού , αναζήτηση συμμαχιών με άλλες επίσης μικρές χώρες , συμμαχίες όμως που δεν θα διασπούν την ευρωπαϊκή ενότητα .
Στον πολιτισμό
- Προβολή και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας , της γλώσσας , της παράδοσης και ταυτόχρονα αποβολή εθνικιστικών εξάρσεων > υιοθέτηση του υγιούς κοσμοπολιτισμού – ευρωπαϊσμού
Στην κοινωνία
- Συσπείρωση και συνεργασία όλων των κοινωνικών τάξεων , αντιμετώπιση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας για την ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής και την αποκατάσταση της κοινωνικής ευρυθμίας
- Γενικά απαιτείται εθνική συσπείρωση και ομοψυχία . Και σ’ αυτό οφείλουν να συμβάλλουν με τη δράση τους όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας : οικογένεια , σχολείο , ΜΜΕ , κράτος , πνευματικοί άνθρωποι .
Κίνδυνοι που απειλούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση
- Πενήντα σχεδόν χρόνια μετά την αρχή της πορείας προς τη ενοποίηση , η διαδικασία αμφισβητείται περισσότερο έντονα από ποτέ , όπως αποδεικνύει η καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες . Κύρια αιτία είναι η δυσπιστία των πολιτών η οποία προκαλείται από :
- Την όξυνση των οικονομικών αντιθέσεων σε αντίθεση με το όραμα της ανάπτυξης για όλους και την αδυναμία οικονομικής σύγκλισης
- Την αύξηση των ποσοστών της ανεργίας λόγω μετανάστευσης αλλά και του ανταγωνισμού που οδηγεί κάποιες επιχειρήσεις στην χρεοκοπία .
- Την αύξηση της εγκληματικότητας και των υπόλοιπων φαινομένων κοινωνικής παθογένειας σε αντίθεση με τις προσδοκίες για κοινωνική ευρυθμία
- Την επέκταση της ένωσης προς Ανατολάς ( με την είσοδο της Τουρκίας ) , που προκαλεί ανησυχίες για την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
- Τις ανισότητες στον τρόπο λήψης αποφάσεων με την υπερίσχυση των δυνατών κρατών .
- Τις αντιδικίες και διαμάχες των κρατών – μελών με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων , μια πρακτική που δυναμιτίζει το κοινό όραμα και μέλλον .
- Την εισβολή του αγγλοσαξωνικού « πολιτισμού » και την απειλή αλλοίωσης της εθνικής ιδιαιτερότητας που γεννά ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις . Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί και η συγκρότηση πολυπολιτισμικών κοινωνιών , π.χ. Γαλλία , Ηνωμένο Βασίλειο , Ολλανδία .
- Γενικότερα η αναβίωση του εθνικισμού , όπως γίνεται πρόδηλη με την ενδυνάμωση των ακροδεξιών κινημάτων .
- Την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής , π.χ. στάση των χωρών στον πόλεμο στο Ιράκ
- Τη συνειδητοποίηση ότι μέχρι τώρα η ενοποίηση κινούνταν σε καθαρά οικονομικό επίπεδο και με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια .
- Την ακρίβεια και επιχειρηματική στασιμότητα , η οποία χρεώνεται στην εφαρμογή ενιαίου νομίσματος . Ήδη αρκετές χώρες αρνήθηκαν την υιοθέτησή του ενώ άλλες εξετάζουν την κατάργησή του .
Γενικότερες προϋποθέσεις ώστε η Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της
- Υιοθέτηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη διαφύλαξη της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο .
- Διαφύλαξη της ενότητας της ένωσης και απαγκίστρωση από το άρμα των ΗΠΑ .
- Ουσιαστική οικονομική σύγκλιση .
- Αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας , της ανεργίας , της οικονομικής ύφεσης , της οικολογικής καταστροφής .
- Ουσιαστική ενοποίηση σε κάθε επίπεδο ώστε να μην καταντήσει η Ευρώπη ένας συνεταιρισμός προώθησης προϊόντων . Στο κέντρο όλων των προσπαθειών πρέπει να τεθεί ο άνθρωπος και η ποιότητα της ζωής του . Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης , της συνοχής , της κοινωνικής δικαιοσύνης , της δημοκρατικότητας , του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της πολιτισμικής σύνθεσης των κοινωνιών .
- Ευρωπαϊκή παιδεία με στόχο τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης , την κατάδειξη των κοινών καταβολών και στόχων , την καταπολέμηση του ρατσισμού και του εθνικισμού και τη διάπλαση πολιτών ενήμερων και ευαισθητοποιημένων
- Ενοποίηση και όχι αφομοίωση σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στον πολιτισμό .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.